+31 6 22 39 75 94
Selecteer een pagina

Aanpassing huwelijkse voorwaarden?

door

WIJZIG JE HUWELIJKSE VOORWAARDEN BIJTIJDS

Martien
Zo’n twaalf jaar geleden ontmoette ik Martien voor het eerst. Een machtig mooi mens,  een weldoener en verzamelaar van onroerend goed.

José
Hij had een vriend, José,  spreek uit Gossee, een paardenliefhebber met twee problemen, hij had geen geld en hij dronk te veel.

Op een avond, na een aantal biertjes , viel José van de trap, hard op zijn hoofd. Zijn vrouw Maria, die het huwelijkse leven met José al niet meer zag zitten, verzorgde hem nog wel, maar er was geen houden meer aan, José moest naar het ziekenhuis alwaar een ernstige hersenbeschadiging werd geconstateerd. Maria vertrok, José bleef verward en alleen achter met zijn paard.  Huis en paard moesten worden verkocht.

Martien, Mecenas, verkocht het huis, maar splitste eerst het grootste deel van de tuin met schuur eraf op naam van José. Het paard kon blijven grazen en de schuur werd verbouwd tot stal.

Martien regelde voor José een huurhuis in de buurt zodat hij elke dag naar zijn paard kon om het te verzorgen. Iedereen was gelukkig.

Ziek
Jaren later kwam ik Martien weer tegen.

Inmiddels had hij wat meer beleggingspandjes gekocht en leek het of hij er goed bij zat.

Helaas trof ik hem thuis ernstig ziek in zijn bed aan. 

We spraken nog over het aanpassen van zijn testament en de huwelijkse voorwaarden, maar hij was niet meer bij machte om er nog wat aan te doen.

Enige tijd later overleed Martien.

Zijn vermogen:

Hij bezat twee verhuurde panden en een waardevol woonhuis, alles op zijn naam, niets van zijn vrouw, waarde 1.2 miljoen Euro. Ondanks het begin van de kredietcrisis en de leegstand van de panden wenste de fiscus geen water in de wijn te doen ten aanzien van de aanzienlijke belastingheffing van bijna 130.000 euro. Zijn twee kinderen zijn nu nog aan het rechten tegen de fiscus voor uitstel van betaling van de ijskoude claim.

Het “alsof beding”

Had hij zijn huwelijkse voorwaarden maar aangepast! 

Wij adviseerden, helaas te laat voor hem, een zogenaamd “alsof beding”

Een dergelijk beding  in de huwelijkse voorwaarden houdt in, dat in geval van overlijden van één van de echtgenoten, het vermogen wordt verdeeld alsof er gemeenschap van goederen is. De vererving was dan de helft van 1,2 miljoen= 600.000,-. geweest. De andere helft was belastingvrij bij Martien’ s vrouw terecht gekomen op grond van het “alsof beding”

Belastingheffing €50.000. Verschil €80.000

Let op: Als beide echtgenoten zijn overleden, betalen de kinderen alsnog de belasting, maar dan kan meestal het onroerend goed worden verkocht

Advies

Als het vermogen van één van de echtgenoten beduidend meer waard is dan dat van de ander, hef dan de huwelijkse voorwaarden op of sluit een “Alsof beding”

Egbert Horst, estate planner

En mijn kinderen uit mijn relatie met…

Column erfrecht buitenechtelijk kind

Erfrecht: Een onaangename verrassing

Column erfrecht