+31 6 22 39 75 94
Selecteer een pagina

Toen het meisje de lening terugvroeg kreeg zij nul op het rekest

door

COLUMN GOOISCH

De spelregels voor schenkingen voor de aankoop of investeringen in een huis zijn sinds Prinsjesdag flink versoepeld. Dat maakt het zeer actueel om eens een bezoekje te brengen aan uw notaris. Mochten ouders voorheen tot 50.000 euro belastingvrij schenken, nu is dat maar liefst een ton. En niet alleen ouders, iedereen mag dit doen. Dus ook ooms, tantes, neven en nichten mogen aan elkaar schenken zonder af te hoeven rekenen met de fiscus. Deze verruiming van de regels geldt tot 1 januari 2023.

Aanvankelijk dacht ik nog dat het niet zo’n vaart zou lopen; niet iedereen heeft zomaar een tonnetje liggen. Maar als notaris in het Gooi komt ik er toch steeds weer achter hoeveel geld er in omloop is, getuige de vele telefoontjes die ik hierover krijg. Het geld dat de gulle gevers schenken moet echter wel besteed worden aan de afl ossing van de hypotheek of verbouwing van de woning. Anders kan het raar lopen. Zo kreeg ik een jonge, aantrekkelijke vrouw van 23 op bezoek met haar 15 jaar oudere vriend, begeleid door de schenkende weldoeners, haar ouders. Het jonge meisje kreeg geld voor de aankoop van een klein, maar charmant huis in Bussum waar zij met haar vrijer ging samenwonen; een knappe, mediterrane man. Het leeftijdsverschil en het feit dat meneer al meerdere relaties had gehad waar kinderen uit voortgekomen waren, maakte dat de ouders, terecht, op hun hoede waren. Desalniettemin wilden ze de schenking notarieel bekrachtigen. Het geld werd overgemaakt onder de vermelde voorwaarden en viel verder buiten hun invloedssfeer. De verliefde dochter ‘leende’ het ‘douceurtje’ vervolgens aan haar oudere vriend die meer interesse had in een snelle lifestyle dan in een knus onderkomen. Een aanzienlijk deel van het geld werd opgesoupeerd door de aanschaf van een luxe uitvoering Harley Davidson.

Het noodlot sloeg toe. Een fataal ongeluk op zijn fonkelnieuwe motor maakte een einde aan zijn leven. Toen het meisje de lening terugvroeg aan de erfgenamen, zijn kinderen, kreeg zij nul op het rekest.
Juridisch valt daar weinig tegen te ondernemen omdat de ‘lening’ niet formeel was vastgelegd en de kinderen van de man zijn enige wettelijke erfgenamen waren. Het wachten is nu op de fiscus die in het geval van een controle zullen vaststellen dat een deel van het ontvangen bedrag van de ouders niet goed gebruikt is. Hoewel het dus altijd oppassen is, blijven er goede redenen om te schenken. Zoals de stijging van de gemiddelde leeftijd waarop we tegenwoordig overlijden. Als u op 90-jarige leeftijd de eindstreep overgaat, hebben uw kinderen ongeveer de pensioengerechtigde leeftijd. De dure jaren waarin zij hun leven opbouwen, ligt dan achter hen. Terwijl zij dan juist het geld goed kunnen gebruiken.

Dat we steeds ouder worden is voor sommige mensen een reden om boven op hun geld te gaan zitten. Uit angst het nodig te hebben als ze oud en ziek worden. Toch zie ik steeds meer mensen die zeggen; door mijn vermogen nu weg te geven hoef ik straks niet mijn eigen zorg te gaan betalen, maar komt dit voor rekening van de overheid. Een praktische redenering waar u in ieder geval uw kinderen, afhankelijk van uw vermogen, een groot of klein plezier mee kunt doen.

Mr. Egbert Horst is sinds 1989 werkzaam in het Gooi en gespecialiseerd in erfrecht en estate planning.
Hij woont in ‘het reservaat’ met zijn vrouw Emilie die meubelen restaureert en is vader van zoon Tim. Aan journalist Jeroen Mei vertelt hij exclusief over markante zaken die hij meemaakt tijdens zijn notariële werk.

De originele colum uit Gooisch als PDF

En mijn kinderen uit mijn relatie met…

Column erfrecht buitenechtelijk kind

Erfrecht: Een onaangename verrassing

Column erfrecht